Vaše rady a tipy >
Jedlá a nápoje Jablková štrúdľa z lístkového cesta
napísal/a magda, počet videní: 23295
Jablková štrudľa z lístkového cesta je výborný koláčik, ktorý sa dá urobiť jednoducho a niet na ňom čo pokaziť. Jablková štrudľa výborne chutí aj s vanilkovou zmrzlinou. :)
Plnka: jablká ošúpeme, vykrojíme z nich jadro a nakrájame nožom na drobné kúsky alebo nastrúhame na strúhadle. Hrozienka umyjeme a polejeme rumom. Citrón dobre umyjeme, osušíme a nastrúhame z neho kôru. Dužinu z citróna vytlačíme a pokvapkáme ňou nastrúhané jablká. K jablkám pridáme citrónovu kôru, práškový a vanilínový cukor, hrozienka, škoricu a sekané mandle. Zmes dobre premiešame. Zhruba 2/3 masla rozpustíme na panvici, pridáme kryštálový cukor,strúhanku a zľahka opečieme.
Lístkové cesto si rozvaľkáme na pomúčenej doske do tvaru obdlžníka a jemne posypeme múkou. Vnútornú plochu cesta (zhruba 2-3 cm od okraja) posypeme opraženou strúhankou. Na strúhanku rovnomerne pridáme jablkovú plnku. Okraje cesta ( kratšie strany ) trocha preložíme dovnútra cez plnku aby nám nevypadavala.
Plech vyložíme papierom na pečenie. Štrúdľu pomaly zvinieme cez plnku a potom preložíme na plech tak, aby bol spoj na spodnej strane štrudle. Predhrejeme si rúru na 200 stupňov.
Štrudľu z vrchu jemne popicháme vidličkou a dáme piecť do rúry asi na 50 minút. Rozpustíme si zvyšok masla a štrudľu ním počas pečenia niekoľko krát pretrieme.